SUPERPRZEPIS

Zebra z dodatkiem mąki ekologicznej kokosowej

  • lalunia
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 4/5 głosów: 7
Zebra z dodatkiem mąki ekologicznej kokosowej  Więcej zdjęć (5)

Kochani tradycyjna zebra znudziła mi się. Postanowiłam trochę przekombinować i zrobić z dodatkiem mąki kokosowej. Wyszła smaczna i puszysta :)

Składniki:

Zebra z dodatkiem mąki ekologicznej kokosowej

Składniki na zebrę :

  • 2 szklanki mąki tortowej typ 450

 

  • 100 g maki kokosowej

 

  • 1 szklanka cukru

 

  • 5 jaj

 

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

  • 3/4 szklanki wody gazowanej

 

 

Dodatkowo:

  • czekolada mleczna 200 g

 

Sposób przygotowania:

Zebra z dodatkiem mąki ekologicznej kokosowej

Wykonanie zebry:

Jaja wbijam do misy ( temp. pokojowa) Wsypuje cukier i włączam mikser, miksujemy, aż masa potroi swoja objętość. Przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia, a kokosową wsypuje bez przesiewania. Wlewam oliwę z oliwek i wodę nadal miksując ( na mniejszych już obrotach) .
Ciasto przelewam do dwóch misek po połowie. Do jednej części dodaje kakao, a do drugiej mąkę. Formę okrągłą silikonową smaruję masłem i obsypuję mąką. Wlewam ciasto na przemian białe, ciemne aż do ostatniej łyżki. Piekę w 170 stopniach godzinę( patyczkiem sprawdzam czy się upiekło).

Polewa:

Do garnuszka wkładam połamaną czekoladę. Dodaje 2 łyżki mleka i rozpuszczam. Polewam ostudzoną zebrę zaraz po rozpuszczeniu. Zebra wyszła pulchna i smaczna .

Zebra z dodatkiem mąki ekologicznej kokosowej
Jaja wbijam do misy ( temp. pokojowa) Wsypuje cukier i włączam mikser , miksujemy , aż masa potroi swoja objętość. Przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia a kokosowa wsypuje bez przesiewania.
Zebra z dodatkiem mąki ekologicznej kokosowej
Wlewam oliwę z oliwek i wodę nadal miksując ( na mniejszych już obrotach) .
Zebra z dodatkiem mąki ekologicznej kokosowej
Ciasto przelewam do dwóch misek po połowie. Do jednej części dodaje kakao , a do drugiej mąkę.
Zebra z dodatkiem mąki ekologicznej kokosowej
Formę okrągłą silikonową smaruje masłem i obsypuje mąką. Wlewam ciasto na przemian białe , ciemne aż do ostatniej łyżki. Piekę w 170 stopniach godzinę( patyczkiem sprawdzam czy się upiekło).

Tagi:

czekolada mak