Sposób przygotowania:
Zebra z dodatkiem mąki ekologicznej kokosowejWykonanie zebry:
Jaja wbijam do misy ( temp. pokojowa) Wsypuje cukier i włączam mikser, miksujemy, aż masa potroi swoja objętość. Przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia, a kokosową wsypuje bez przesiewania. Wlewam oliwę z oliwek i wodę nadal miksując ( na mniejszych już obrotach) .
Ciasto przelewam do dwóch misek po połowie. Do jednej części dodaje kakao, a do drugiej mąkę. Formę okrągłą silikonową smaruję masłem i obsypuję mąką. Wlewam ciasto na przemian białe, ciemne aż do ostatniej łyżki. Piekę w 170 stopniach godzinę( patyczkiem sprawdzam czy się upiekło).
Polewa:
Do garnuszka wkładam połamaną czekoladę. Dodaje 2 łyżki mleka i rozpuszczam. Polewam ostudzoną zebrę zaraz po rozpuszczeniu. Zebra wyszła pulchna i smaczna .