Sposób przygotowania:
Zebra z granatemPrzygotowanie ciasta :
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno,dodawać stopniowo cukier ciągle ucierając mikserem. Następnie dodawać po 1 żółtku. Gdy masa jajeczna ubita dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy na przemian olej i oranżadę.
Ciasto dzielimy na 2 równe części.
Podzielenie ciasta :
Do jednej połowy ciasta dodajemy 3 łyżki kakao i płatki czekoladowe. Dokładnie mieszamy całość.
Podzielenie ciasta:
Do drugiej części ciasta dodajemy 3 łyżki mąki pszennej,dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy owoce granatu i delikatnie mieszamy z ciastem.
Łączenie ciasta:
Tortownicę o średnicy 26 cm wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Na środek tortownicy wlewamy po łyżce jasnego i ciemnego ciasta, aż do wyczerpania się ciasta.
Wkładamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 1 godz., do momentu aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy.
Po upieczeniu wyciągamy ciasto z formy, studzimy.
Etap końcowy:
Wystudzone ciasto polewamy polewą przygotowaną według przepisu na opakowaniu. Dekorujemy wierzch owocami granatu.
Pozostawiamy ciasto do zastygnięcia polewy.