Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Zebra z granatem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Klasyczną zebrę urozmaiciłam dodając do jasnej części ciasta owoce granatu, a do ciemnej płatki czekoladowe.

Zebra z granatem

Składniki:

Zebra z granatem

na ciasto:

dodatkowo:

  • gotowa polewa czekoladowa
  • 1/2 szt. owoców granatu
  • tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania i obsypania formy

Sposób przygotowania:

Zebra z granatem

Przygotowanie ciasta :

Zebra z granatem

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno,dodawać stopniowo cukier ciągle ucierając mikserem. Następnie dodawać po 1 żółtku. Gdy masa jajeczna ubita dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy na przemian olej i oranżadę.

Ciasto dzielimy na 2 równe części.

Podzielenie ciasta :

Zebra z granatem
Do jednej części ciasta dodajemy kakao i płatki czekoladowe

Do jednej połowy ciasta dodajemy 3 łyżki kakao i płatki czekoladowe. Dokładnie mieszamy całość.

Podzielenie ciasta:

Zebra z granatem
Do drugiej połowy ciasta dodajemy 3 łyżki mąki i owoce granatu

Do drugiej części ciasta dodajemy 3 łyżki mąki pszennej,dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy owoce granatu i delikatnie mieszamy z ciastem.

Łączenie ciasta:

Zebra z granatem
Na środek tortownicy dajemy po łyżce ciemnego i jasnego ciasta,aż do wyczerpania się ciasta

Tortownicę o średnicy 26 cm wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Na środek tortownicy wlewamy po łyżce jasnego i ciemnego ciasta, aż do wyczerpania się ciasta.

Wkładamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 1 godz., do momentu aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy.

Po upieczeniu wyciągamy ciasto z formy, studzimy.

Etap końcowy:

Zebra z granatem
Wystudzone ciasto oblewamy polewą czekoladową i obkładamy owocami granatu

Wystudzone ciasto polewamy polewą przygotowaną według przepisu na opakowaniu. Dekorujemy wierzch owocami granatu.

Pozostawiamy ciasto do zastygnięcia polewy.