Sposób przygotowania:
Zebra z polewą czekoladową i gruszkami
Przygotowujemy formę do pieczenia: 1 łyżką margaryny Kasia smarujemy formę, a następnie obsypujemy ją 1 łyżką mąki.
Przygotowanie ciasta: Kostkę margaryny Kasia rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej. W misce mieszamy 2,5 szkl. mąki z proszkiem do pieczenia. W misie robota kuchennego ucieramy 4 jajka z 1 szklanką cukru na puszystą masę, dodajemy naprzemiennie mąkę, colę i rozpuszczoną margarynę, cały czas miksujemy. Masę dzielimy na 2 równe części, do masy w robocie dodajemy 2 łyżki mąki i mieszamy miksując, do masy w drugiej misce dodajemy 2 łyżki kakao, mieszamy za pomocą łyżki. Masę wlewamy naprzemiennie, wlewając oba ciasta na środek formy za pomocą 2 chochelek. Pieczemy 50 minut w temp. 150 stopni z termoobiegiem. Ale trzeba obserwować ciasto, bo to zależy od piekarnika) Wyciągamy ciasto i lekko studzimy.
Przygotowujemy polewę:
W rondelku rozpuszczamy 60 g margaryny Kasia z 2 łyżkami mleka, dodajemy opakowanie mieszanki na polewę, zagotowujemy cały czas mieszając.
Połową polewy polewamy ciasto, a następnie układamy na cieście pokrojoną gruszkę w cienkie plasterki, bez gniazdek nasiennych. Na gruszki wylewamy pozostałą część polewy i obsypujemy całość płatkami migdałowymi. Czekamy aż polewa zastygnie na cieście.
Przygotowanie ciasta: Kostkę margaryny Kasia rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej. W misce mieszamy 2,5 szkl. mąki z proszkiem do pieczenia. W misie robota kuchennego ucieramy 4 jajka z 1 szklanką cukru na puszystą masę, dodajemy naprzemiennie mąkę, colę i rozpuszczoną margarynę, cały czas miksujemy. Masę dzielimy na 2 równe części, do masy w robocie dodajemy 2 łyżki mąki i mieszamy miksując, do masy w drugiej misce dodajemy 2 łyżki kakao, mieszamy za pomocą łyżki. Masę wlewamy naprzemiennie, wlewając oba ciasta na środek formy za pomocą 2 chochelek. Pieczemy 50 minut w temp. 150 stopni z termoobiegiem. Ale trzeba obserwować ciasto, bo to zależy od piekarnika) Wyciągamy ciasto i lekko studzimy.
Przygotowujemy polewę:
W rondelku rozpuszczamy 60 g margaryny Kasia z 2 łyżkami mleka, dodajemy opakowanie mieszanki na polewę, zagotowujemy cały czas mieszając.
Połową polewy polewamy ciasto, a następnie układamy na cieście pokrojoną gruszkę w cienkie plasterki, bez gniazdek nasiennych. Na gruszki wylewamy pozostałą część polewy i obsypujemy całość płatkami migdałowymi. Czekamy aż polewa zastygnie na cieście.
p.jola1