p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Zebra z polewą czekoladową i gruszkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zebra z polewą czekoladową, gruszkami i płatkami migdałowymi

Zebra z polewą czekoladową i gruszkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zebra z polewą czekoladową i gruszkami

 

  • 1 kostka margaryny Kasia+ 1 łyżka do wysmarowania formy+ 60 g do polewy
  • 2,5 szkl. mąki pszennej + 2 łyżki (w tym jedna do obsypania formy)
  • 1 szkl. cukru
  • ... - 4 jajka
  • 1 szklanka Coli z Biedronki
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 10 kropli olejku waniliowego
  • 2 łyżki mleka
  • 1 op. mieszanki na polewę
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • 1 duża słodka gruszka

Sposób przygotowania:

Zebra z polewą czekoladową i gruszkami
Przygotowujemy formę do pieczenia: 1 łyżką margaryny Kasia smarujemy formę, a następnie obsypujemy ją 1 łyżką mąki.
Przygotowanie ciasta: Kostkę margaryny Kasia rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej. W misce mieszamy 2,5 szkl. mąki z proszkiem do pieczenia. W misie robota kuchennego ucieramy 4 jajka z 1 szklanką cukru na puszystą masę, dodajemy naprzemiennie mąkę, colę i rozpuszczoną margarynę, cały czas miksujemy. Masę dzielimy na 2 równe części, do masy w robocie dodajemy 2 łyżki mąki i mieszamy miksując, do masy w drugiej misce dodajemy 2 łyżki kakao, mieszamy za pomocą łyżki. Masę wlewamy naprzemiennie, wlewając oba ciasta na środek formy za pomocą 2 chochelek. Pieczemy 50 minut w temp. 150 stopni z termoobiegiem. Ale trzeba obserwować ciasto, bo to zależy od piekarnika) Wyciągamy ciasto i lekko studzimy.
Przygotowujemy polewę:
W rondelku rozpuszczamy 60 g margaryny Kasia z 2 łyżkami mleka, dodajemy opakowanie mieszanki na polewę, zagotowujemy cały czas mieszając.
Połową polewy polewamy ciasto, a następnie układamy na cieście pokrojoną gruszkę w cienkie plasterki, bez gniazdek nasiennych. Na gruszki wylewamy pozostałą część polewy i obsypujemy całość płatkami migdałowymi. Czekamy aż polewa zastygnie na cieście.
Zebra z polewą czekoladową i gruszkami
cztery jajka ucieramy w mikserze na puch ze szklanka cukru
Zebra z polewą czekoladową i gruszkami
do masy jajecznej dodajemy mąke, cole i rozpuszczoną margarynę
Zebra z polewą czekoladową i gruszkami
dwie masy wlewamy do formy naprzemiennie dwoma chochelkami
Zebra z polewą czekoladową i gruszkami
na ciasto wylewamy połowę polewy czekoladowej , na której układamy plasterki gruszek

Tagi:

jajko jajka