Sposób przygotowania:
Zielenina na zimęprzygotowanie
Natki bardzo dokładnie myjemy- tzn moczymy 4-5 krotnie w zimnej wodzie, a na koniec płuczemy pod bieżącą wodą.
Pozostawiamy rozłożone na czystych ściereczkach do wyschnięcia.
Łodygi kroimy na pół centymetrowe kawałki- liście również siekamy, ale można już grubiej, lub zupełnie ominąć ten krok.
czosnek
Czosnek obieramy i rozcieramy z częścią soli na papkę.
rozdrabnianie
Zaczynamy od siekania łodyżek, potrzebują więcej czasu do rozdrobnienia, potem dodajemy liście, czosnek i resztę soli
Miksujemy jeszcze przez chwilę.
Jak widać na zdjęciu nie jest to zupełna papka,ale mnie taka forma odpowiada.
Zieleninkę przekładamy do wyparzonych małych słoiczków, każdą łyżkę mocno ubijamy, żeby pozbyć się pęcherzyków powietrza, wlewamy olej - tak centymetr nad.
Górę słoików wycieramy ręcznikiem kuchennym, przykrywamy celofanem lub folią spożywczą i zakręcamy wyparzoną zakrętką.
W tej chwili trzymamy w lodówce, potem możemy wynieść do zimnej piwnicy lub spiżarni.
Pamiętamy!
za każdym razem wyjmujemy porcję czystą łyżeczką, resztę ponownie ubijamy i dolewamy oleju,czyścimy górę słoiczka, przykrywamy folią i zakręcamy.
Nawet solanka będzie sie psuła, jeżeli nie zachowamy czystości.