Sposób przygotowania:
Zielona papryka Eli faszerowana mięsem z kasząprzygotowanie składników farszu
Mięso opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Pokroić łopatkę i zmielić w maszynce z sitkiem z dużymi oczkami.
przygotowanie składników farszu cd
Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę.
Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę.
przygotowanie składników farszu cd
Natkę pietruszki opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i posiekać.
przygotowanie składników farszu cd
Kaszę gryczaną ugotować według przepisu na opakowaniu.
przygotowanie papryki
Papryki umyć, odciąć czapeczki i usunąć nasiona.
przygotowanie papryki cd
Do miski włożyć mięso, dodać kaszę, cebulę, czosnek, natkę pietruszki, przyprawę do mięs i jajka. Całość przyprawić solą, pieprzem i wymieszać.
przygotowanie papryki cd
Nadziać papryki farszem i włożyć do naczynia do zapiekania. Do garnka wlać 1.5 litra wody, dodać koncentrat pomidorowy,przyprawy, wymieszać i wlać do naczynia z paprykami.
Włożyć papryki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C ( z termoobiegiem 160 stopni ) i piec przez 45 minut. Gotowe papryki wyjąć z naczynia.
Mąkę wymieszać z wodą, wlać do sosu i zagotować. Papryki podawać z sosem. Smacznego!
gusia1000