Sposób przygotowania:
Papryka z farszem a'la bolognesePrzygotowanie farszu
Papryki i pieczarki myjemy. Z papryk przeznaczonych do faszerowania odcinamy wierzchnie części z ogonkiem, ogonki odcinamy, czerwone części papryk przeznaczamy do farszu. Cebulę, paprykę przeznaczoną do farszu i pieczarki kroimy w kostkę.
Czosnek siekamy drobno.
Na patelni rozgrzewamy olej, chwilę podsmażamy cebulę i czosnek, dodajemy pieczarki i paprykę, smażymy, aż woda z pieczarek całkowicie odparuje. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy mięso, smażymy, doprawiamy solą, pieprzem, papryką mieloną, oregano, bazylią. Dodajemy pomidory z puszki i podgrzewamy, aż pomidory się rozpadną, a farsz się zagęści.
Próbujemy, ewentualnie dodajemy jeszcze trochę przypraw.
ETAP 2:
Papryki przeznaczone do faszerowania oczyszczamy w środku, usuwamy nasiona. Papryki napełniamy farszem.
ETAP 3:
Papryki umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, podlewamy bulionem, pieczemy 40 minut w 180 st.C. Na 15 minut przed końcem pieczenia na każdą paprykę kładziemy plaster sera żółtego.