Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1368]

Papryka z farszem a'la bolognese

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Faszerowane warzywa są przepyszne, dlatego przygotowuję je często. Tym razem bohaterem swojej potrawy uczyniłam paprykę, którą nafaszerowałam nadzieniem mięsnym a'la bolognese.

Papryka z farszem a'la bolognese Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Papryka z farszem a'la bolognese

 

Sposób przygotowania:

Papryka z farszem a'la bolognese

Przygotowanie farszu

Papryka z farszem a'la bolognese
Farsz z mięsa mielonego, pieczarek, papryki i cebuli

Papryki i pieczarki myjemy. Z papryk przeznaczonych do faszerowania odcinamy wierzchnie części z ogonkiem, ogonki odcinamy, czerwone części papryk przeznaczamy do farszu. Cebulę, paprykę przeznaczoną do farszu i pieczarki kroimy w kostkę.
Czosnek siekamy drobno.

Na patelni rozgrzewamy olej, chwilę podsmażamy cebulę i czosnek, dodajemy pieczarki i paprykę, smażymy, aż woda z pieczarek całkowicie odparuje. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy mięso, smażymy, doprawiamy solą, pieprzem, papryką mieloną, oregano, bazylią. Dodajemy pomidory z puszki i podgrzewamy, aż pomidory się rozpadną, a farsz się zagęści.

Próbujemy, ewentualnie dodajemy jeszcze trochę przypraw.

ETAP 2:

Papryka z farszem a'la bolognese
Papryki napełniamy farszem mięsnym a'la bolognese

Papryki przeznaczone do faszerowania oczyszczamy w środku, usuwamy nasiona. Papryki napełniamy farszem.

ETAP 3:

Papryka z farszem a'la bolognese
Na koniec na papryki wykładamy ser żółty

Papryki umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, podlewamy bulionem, pieczemy 40 minut w 180 st.C. Na 15 minut przed końcem pieczenia na każdą paprykę kładziemy plaster sera żółtego.