eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Leczo Eli z boczkiem wędzonym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przygotowałam aromatyczne leczo z czerwonej papryki z dodatkiem wędzonego boczku. W sezonie często przyrządzam leczo w różnych wersjach.

Leczo Eli z boczkiem wędzonym

Składniki:

Leczo Eli z boczkiem wędzonym

warzywa

pozostałe składniki

  • 1 kg kiełbasy podwawelskiej
  • 1/2 kg wędzonego boczku
  • 1 szklanka łagodnego keczupu
  • 8 łyżek oleju rzepakowego

przyprawy

Sposób przygotowania:

Leczo Eli z boczkiem wędzonym

przygotowanie składników

Leczo Eli z boczkiem wędzonym
Umytą i pozbawioną szypułek i nasion paprykę pokroić w słupki.

Papryki umyć, usunąć szypułki i nasiona. Miąższ pokroić w słupki.

przygotowanie składników cd

Leczo Eli z boczkiem wędzonym
Obrane z łupinek cebule pokroić w ćwierć krążki.

Cebule obrać z łupinek i pokroić w ćwierć krążki.

przygotowanie składników cd

Leczo Eli z boczkiem wędzonym
Sparzone i obrane ze skórki pomidory pokroić.

Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić.

przygotowanie składników cd

Leczo Eli z boczkiem wędzonym
Kiełbasę podwawelską pokroić w kostkę....

Kiełbasę pokroić w kostkę.

przygotowanie składników cd

Leczo Eli z boczkiem wędzonym

Wędzony boczek pokroić w kostkę.

przygotowanie leczo

Leczo Eli z boczkiem wędzonym

W dużym garnku rozgrzać olej, dodać boczek i przesmażyć.

przygotowanie leczo cd

Leczo Eli z boczkiem wędzonym

Do boczku dodać kiełbasę i chwilę smażyć razem.

przygotowanie leczo cd

Leczo Eli z boczkiem wędzonym

Do garnka dodać cebulę i znowu chwilę smażyć.

przygotowanie leczo cd

Leczo Eli z boczkiem wędzonym

Do przesmażonych składników dodać paprykę.

przygotowanie leczo cd

Leczo Eli z boczkiem wędzonym

Na wierzch wyłożyć pokrojone pomidory.

przygotowanie leczo cd

Leczo Eli z boczkiem wędzonym

Do leczo dodać przyprawy i keczup. Całość wymieszać i chwilę dusić. Smacznego!


Tagi:

leczo danie