Sposób przygotowania:
Zielona sałata
Szybki i zdrowy sos bez majonezu i śmietany.
Jogurt rozcieramy z dwoma łyżeczkami cukru, dodajemy sok z ½ cytryny, pieprz, mały ząbek czosnku roztarty z solą .
Gdy sos jest roztarty i gładki, dodajemy łyżkę oleju z pestek winogron i mieszamy.
Wystarczy kilkanaście ruchów łyżką, aby olej całkowicie połączył się z jogurtem. Sos uzyskuje konsystencję emulsji.
Garnuszek z sosem wkładamy do lodówki.
Poszarpaną sałatę z pokrojonym ogórkiem i szczypiorkiem polewamy sosem bezpośrednio przed podaniem.
Jogurt rozcieramy z dwoma łyżeczkami cukru, dodajemy sok z ½ cytryny, pieprz, mały ząbek czosnku roztarty z solą .
Gdy sos jest roztarty i gładki, dodajemy łyżkę oleju z pestek winogron i mieszamy.
Wystarczy kilkanaście ruchów łyżką, aby olej całkowicie połączył się z jogurtem. Sos uzyskuje konsystencję emulsji.
Garnuszek z sosem wkładamy do lodówki.
Poszarpaną sałatę z pokrojonym ogórkiem i szczypiorkiem polewamy sosem bezpośrednio przed podaniem.