Sposób przygotowania:
Zielona sałatka z kurczakiem i pomidorem
Umyj pomidory, cykorię, obierz ogórek i cebulę. Przypraw piersi kurczaka pieprzem i solą, pokrop sokiem z cytryny i usmaż na oliwie na średnim ogniu. Wyłóż je z patelni, używając szczypców, i odstaw. Sparz pomidory, obierz ze skórki, usuń nasiona i pokrój w kostkę. Rozgnieć ser, pokrój drobno cebulę, umyj liście ziół i drobno je pokrój (zachowaj kilka liści do dekoracji). Osusz cykorię, usuń twarde części i pokrój. Pokrój kurczaka w paski. Pokrój ogórek w cienkie plasterki, obierz jajko i pokrój w ćwiartki. Wyłóż cykorią dno półmiska, dodaj pomidory, ogórek, cebulę, kurczaka i na końcu ser. Schłodź sałatę w lodówce przez 30 minut. W tym czasie przygotuj sos, ubijając sok z cytryny ze szczypta soli oraz pieprzu. Dodaj oliwę i zioła. Sosem tym polej sałatkę, udekoruj ćwiartkami jajka i liście mięty.
Persik