pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Zielona zupa z groszkiem i miętą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Kremowa zupa z zaskakującym połączeniem

Zielona zupa z groszkiem i miętą

Składniki:

Zielona zupa z groszkiem i miętą

 

  • 40 dag groszek mrożony lub świeży,
  • 10 sztuk Liście mięty,
  • 100 ml ŚMIETANA 22 %,
  • 1 litr bulion warzywny (może być z kostki),
  • 2 łyżki masło cytrynowe,
  • sól ziołowa Prymat,
  • pieprz czarny grubomielony,

 

Sposób przygotowania:

Zielona zupa z groszkiem i miętą
Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na maśle cytrynowym. Gdy się zeszkli wlewamy szklankę bulionu, dodajemy groszek i gotujemy na małym ogniu przez ok 15 min, aż groszek będzie miękki. Następni całość miksujemy blenderem. Zmiksowaną zupę dolewamy do reszty bulionu i zagotowujemy. Dodajemy sól i pieprz, śmietanę i podgrzewamy nie doprowadzając do wrzenia. Rozlewamy do talerzy i dekorujemy listkami mięty.

Tagi:

groszek