Sposób przygotowania:
Zielone lody matchaETAP 1
Żółtka przekładamy do garnuszka. Dodajemy do nich cukier i ubijamy na parze.
Mleko zagotowujemy. Do gorącego dodajemy ubite żółtka. Całość chwilkę razem podgrzewamy (ok 3 minuty) cały czas mieszając by nie dopuścić do zagotowania. Masa powinna delikatnie zgęstnieć. Gotową studzimy.
Herbatę matcha zaparzamy w niewielkiej ilości przegotowanej wody. Powinna uzyskać ona konsystencję rozpuszczonej czekolady. Następnie studzimy ją.
ETAP 2
Schłodzoną śmietankę ubijamy.
ETAP 3
Do ubitej dokładamy ostudzoną masę mleczno- jajeczną.
ETAP 4
Po dokładnym wymieszaniu składników dodajemy rozpuszczoną herbatę. Całość ponownie miksujemy do uzyskania jednolitego kolorku.
ETAP 5
Masę lodową przekładamy do zamykanego pojemnika. Wkładamy do zamrażalnika i mrozimy do uzyskania pożądanej konsystencji. Co około 1 godzinę wskazane jest lody przemieszać.
Gotowe lody porcjujemy do przygotowanych pucharków. Przed podaniem oprószamy kakao. Podajemy w towarzystwie czekolady.