jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

SUPERPRZEPIS

Zielone lody matcha

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Choć herbata matcha nie należy do popularnych i tanich polecam zakupić sobie jej niewielkie opakowanie! Nawet jeśli nie jesteście smakoszami zielonej herbaty, lody z jej udziałem posmakują każdemu!

Zielone lody matcha Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Zielone lody matcha

Składniki

  • 330 ml śmietanki 30%,
  • 0,5 szklanki mleka,
  • 2 łyżki cukru,
  • 4 żółtka,
  • 1 łyżka herbaty matcha w proszku,
  • czekolada do podania,
  • kakao do dekoracji

Sposób przygotowania:

Zielone lody matcha

ETAP 1

Zielone lody matcha
Herbatę zaparzam w wodzie

Żółtka przekładamy do garnuszka. Dodajemy do nich cukier i ubijamy na parze.
Mleko zagotowujemy. Do gorącego dodajemy ubite żółtka. Całość chwilkę razem podgrzewamy (ok 3 minuty) cały czas mieszając by nie dopuścić do zagotowania. Masa powinna delikatnie zgęstnieć. Gotową studzimy.
Herbatę matcha zaparzamy w niewielkiej ilości przegotowanej wody. Powinna uzyskać ona konsystencję rozpuszczonej czekolady. Następnie studzimy ją.

ETAP 2

Zielone lody matcha
ubijanie zimnej śmietanki

Schłodzoną śmietankę ubijamy.

ETAP 3

Zielone lody matcha
ubita śmietanka z masą jajeczną

Do ubitej dokładamy ostudzoną masę mleczno- jajeczną.

ETAP 4

Zielone lody matcha
na koniec dodajemy rozpuszczoną herbatę.

Po dokładnym wymieszaniu składników dodajemy rozpuszczoną herbatę. Całość ponownie miksujemy do uzyskania jednolitego kolorku.

ETAP 5

Zielone lody matcha
masę lodową przekładam do pojemnika i zamykam

Masę lodową przekładamy do zamykanego pojemnika. Wkładamy do zamrażalnika i mrozimy do uzyskania pożądanej konsystencji. Co około 1 godzinę wskazane jest lody przemieszać.
Gotowe lody porcjujemy do przygotowanych pucharków. Przed podaniem oprószamy kakao. Podajemy w towarzystwie czekolady.


Tagi:

lody