Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Zielone naleśniki z ruskim farszem :

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Lekka zmiana – ciasto naleśnikowe doprawione mielonym szpinakiem.

Zielone naleśniki z ruskim farszem :

Składniki:

Zielone naleśniki z ruskim farszem :

 

  • .1 jajko
  • 1/3 szklanki mleka
  • ½ szklanki mielonego szpinaku ( może być mrożony po rozmrożeniu – bez odsączania )
  • 6 czubatych łyżek mąki
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki pokrojonego kopru
  • 6 łyżek puree ziemniaczanego
  • 6 łyżek białego sera
  • 1 cebula
  • 6 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz mielony

 

Sposób przygotowania:

Zielone naleśniki z ruskim farszem :
Zmiksować jajko, mąkę , mleko, szpinak, 2 łyżki oleju , szczyptę soli , proszek do pieczenia .Zostawić na 10 minut . Rozgrzać na średniej patelni 1 łyżkę oleju i usmażyć 5-6 naleśników .
Usmażyć na rumiano na łyżce oleju drobno usiekaną cebulę .Wymieszać z puree ziemniaczanym i serem . Doprawić farsz solą i mielonym pieprzem .
Posmarować naleśniki . Zwinąć wg upodobania ( ruloniki, koperty ) . Podgrzać na 2 łyżkach oleju .
Podawać na ciepło – można podać dodatkowo kwaśną śmietanę .