Sposób przygotowania:
Zielone pierogi z kaszą i cebulką prażoną
Umyć i oberwać od gałązek listki pietruszki. Usiekać. Połowę natki zalać 1/2 szklanki wody , lekko osolić i zmiksować dokładnie w malakserze. Przelać do garnuszka i zostawić do momentu kiedy będzie sie przygotowywać ciasto. Zalać wrzątkiem prażoną cebulkę i zostawić na 5 minut. Odcedzić na sitku. Przygotować farsz .Wymieszać kaszę z odcedzoną cebulką, resztą natki pietruszki, tymiankiem. Doprawić do smaku pieprzem . Na patelni rozgrzać Smakowitą Pajdę. Wrzucić farsz i smażyć aż kasza lekko się zrumieni. Doprawić odrobiną soli i pieprzu jeśli trzeba. Przełożyć farsz z patelni do miseczki i zostawić do ostygnięcia. Przygotować ciasto pierogowe. Do miski wsypać mąkę , lekko posolić i zalać podgrzaną do stanu wrzenia zmiksowaną w wodzie natką pietruszki. Wyrobić elastyczne ciasto ( ostrożnie bo początkowo jest gorące) podsypując mąką w razie potrzeby. Rozwałkować na wysypanym mąką blacie lub stolnicy. Wycinać szklanką krążki. Na każdy kłaść łyżeczkę farszu i zlepiać normalne pierożki. Układać na lnianej ściereczce , przykryć drugą by pierogi nie obeschły ( z tej porcji wyszło mi 40 pierogów ). Zagotować w garnku wodę. Osolić ją. Partiami wrzucać pierogi i gotować aż wypłyną. Ostrożnie wyławiać łyżką cedzakową . Okrasić rozpuszczonym pozostałym smalczykiem. Podawać z porcją surówki ( proponuję pomidory z mixem różnokolorowych sałat skropione mandarynkowym dresingiem).