cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Jajko i szparagi w sosie majonezowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Proste ,ale bardzo odświętne i dekoracyjne zestawienie:szparagi,jajko na twardo i majonez.

Jajko i szparagi w sosie majonezowym

Składniki:

Jajko i szparagi w sosie majonezowym

 

  • 2 jajka /dla 2 osób/
  • 200 g szparagów świeżych lub z zalewy
  • ½ szklanki majonezu chrzanowego
  • 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • sól i pieprz do smaku
  • kilka gałązek tymianku
  • liście sałaty do dekoracji

Sposób przygotowania:

Jajko i szparagi w sosie majonezowym
Obrane, szparagi ugotować tak, aby były miękkie, ale jędrne. Jeśli nie dysponujemy świeżymi można wykorzystać gotowe ze słoiczka. Jajka ugotować na twardo, obrać, pokroić w ćwiartki. Przygotować sos sałatkowy łącząc ze sobą majonez i jogurt, doprawić do smaku . Szparagi i ćwiartki jajek ułożyć na liściu sałaty. Całość doprawić delikatnie solą i pieprzem, polać sosem majonezowym i ozdobić gałązką świeżego tymianku..