anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Książka Kucharska: Najlepsze przepisy na szparagi

Zielone szparagi z jajkiem na twardo

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Taki sposób na szparagi najbardziej mi odpowiada, nic nie dominuje ich smaku, a jedynie znakomicie podkreśla. Jedyny warunek, to musimy kupić szparagi w najwyższym gatunku, świeże, jędrne, najlepiej prosto z pola.

Zielone szparagi z jajkiem na twardo

Składniki:

Zielone szparagi z jajkiem na twardo

 

  • zielone szparagi – 1 pęczek
  • jajka – 2 szt.
  • posiekany szczypiorek czosnkowy – 2 łyżki

 

  • SOS:
  • ocet balsamiczny – 2 łyżki
  • oliwa - 2 łyżki
  • sos sojowy – 1 łyżka
  • płynny miód – 1 łyżeczka
  • pieprz czarny – do smaku

Sposób przygotowania:

Zielone szparagi z jajkiem na twardo
Jajka gotuję na twardo, obieram ze skorupek i odstawiam do wystygnięcia. Wszystkie składniki sosu mieszam i odstawiam, żeby się wymieszały i połączyły. Zdrewniałe końce szparagów odłamuję. Jeśli to konieczne to szparagi obieram z fioletowo zabarwionej skórki. Opłukuję dokładnie pod bieżącą wodą, osączam i gotuję w garnku z posoloną wodą z dodatkiem łyżeczki cukru i masła. Pilnując, aby szparagi nie były zbyt miękkie. Ugotowane przelewam zimną wodą i zostawiam na sitku. Szparagi polewam wcześniej przygotowanym sosem, posypuję grubo posiekanymi jajkami na twardo i posiekanym szczypiorkiem czosnkowym. *zamiast szczypiorku czosnkowego możemy dodać natkę pietruszki lub koperek.