Sposób przygotowania:
Zielone szparagi zapiekane w parmezanowym kremie
► PARMEZANOWY KREM : bazylie, parmezan, creme fraiche i żółtko dobrze razem z sobą wymieszać i przyprawić z solą i pieprzem.
► Świeże zielone szparagi, jeśli są w przyzwoitym stanie, wystarczy obciąć dolne twarde końcówki. Następnie wrzucić je do gotującej się wody z dodatkiem cukru, soli, masła, ćwiartkami cytryny i gotować około 6 minut od momentu zagotowania. Szparagi po gotowaniu ostudzić w zimnej wodzie.
► Ostudzone i osuszone szparagi wyłożyć w wysmarowanym żaroodpornym masłem naczyniu i polać kremem parmezanowym. Włożyć do nagrzanego piekarnika i zapiekać pod przykryciem przez 5 minut w temperaturze 180C / Termoobieg /, aby topiący się krem permezanowy dobrze się rozprowadził. Następnie odkryć i dodatkowo zapiekać pod górną grzałką grilla, aż ser zbrązowieje.
► Świeże zielone szparagi, jeśli są w przyzwoitym stanie, wystarczy obciąć dolne twarde końcówki. Następnie wrzucić je do gotującej się wody z dodatkiem cukru, soli, masła, ćwiartkami cytryny i gotować około 6 minut od momentu zagotowania. Szparagi po gotowaniu ostudzić w zimnej wodzie.
► Ostudzone i osuszone szparagi wyłożyć w wysmarowanym żaroodpornym masłem naczyniu i polać kremem parmezanowym. Włożyć do nagrzanego piekarnika i zapiekać pod przykryciem przez 5 minut w temperaturze 180C / Termoobieg /, aby topiący się krem permezanowy dobrze się rozprowadził. Następnie odkryć i dodatkowo zapiekać pod górną grzałką grilla, aż ser zbrązowieje.