Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 216]

Zielone szparagi zapiekane w parmezanowym kremie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jestem fanem szparagów, gotowane, blanszowane, smażone, grillowane, każdy sposób jest dobry i zawsze smakują wybornie !

Zielone szparagi zapiekane w parmezanowym kremie Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Zielone szparagi zapiekane w parmezanowym kremie

 

  • 1/2 kg. zielonych szparagów (1 pęczek)
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 cytryna (poćwiartować)
  • 1/2 płaskiej łyżeczki cukru
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli
  • masło klarowane
  • .
  • PARMEZANOWY KREM
  • 7 liści bazylii (posiekać / lub suszona)
  • 100 g. parmezan (starty)
  • 50 g. creme fraiche
  • 1 żółtko
  • przyprawy: sól / pieprz

Sposób przygotowania:

Zielone szparagi zapiekane w parmezanowym kremie
► PARMEZANOWY KREM : bazylie, parmezan, creme fraiche i żółtko dobrze razem z sobą wymieszać i przyprawić z solą i pieprzem.

► Świeże zielone szparagi, jeśli są w przyzwoitym stanie, wystarczy obciąć dolne twarde końcówki. Następnie wrzucić je do gotującej się wody z dodatkiem cukru, soli, masła, ćwiartkami cytryny i gotować około 6 minut od momentu zagotowania. Szparagi po gotowaniu ostudzić w zimnej wodzie. 

► Ostudzone i osuszone szparagi wyłożyć w wysmarowanym żaroodpornym masłem naczyniu i polać kremem parmezanowym. Włożyć do nagrzanego piekarnika i zapiekać pod przykryciem przez 5 minut w temperaturze 180C / Termoobieg /, aby topiący się krem permezanowy dobrze się rozprowadził. Następnie odkryć i dodatkowo zapiekać pod górną grzałką grilla, aż ser zbrązowieje.
Zielone szparagi zapiekane w parmezanowym kremie
Ostudzone i osuszone szparagi wyłożyć w wysmarowanym żaroodpornym masłem naczyniu i polać kremem parmezanowym.
Zielone szparagi zapiekane w parmezanowym kremie
Świeże zielone szparagi - jeśli są w przyzwoitym stanie - wystarczy obciąć dolne twarde końcówki.

Tagi:

danie szparagi