AnetaŚw

AnetaŚw

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 283]

Zielony hummus z bobu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Wegańska pasta do pieczywa przygotowana z bobu i sezamowej pasty tahini. Można dodać według uznania dowolną zieleninę, ja wrzuciłam posiekaną miętę.

Zielony hummus z bobu Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zielony hummus z bobu

 

  • 500 g bobu
  • 1/2 szkl. jasnej pasty tahini
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 4-6 łyżek zimnej wody
  • 2 -3 ząbki czosnku
  • garść listków mięty lub natki pietruszki
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Zielony hummus z bobu
Pastę tahini możemy kupić gotową, ale można zrobić samemu mieląc ziarna sezamu z olejem sezamowym lub innym dowolnym. Umyty bób wrzucamy do gotującej się osolonej i osłodzonej wody, gotujemy około 10-12 minut. Studzimy i obieramy ze skórek, następnie miksujemy blenderem na gładką masę. Dodajemy pastę tahini, rozgnieciony czosnek, sok z cytryny i kilka łyżek wody. dodajemy troszkę soli i pieprzu do smaku oraz posiekaną miętę lub inną zieleninę. Podajemy z dowolnym pieczywem. SMACZNEGO :)
Zielony hummus z bobu
Pastę tahini można przygotować samemu mieląc ziarna sezamu z olejem.
Zielony hummus z bobu
Bób gotujemy w osolonej i osłodzonej wodzie około 10-12 minut, studzimy.
Zielony hummus z bobu
Bób miksujemy blenderem na gładka masę, dodając tahini, sok z cytryny, rozgnieciony czosnek.
Zielony hummus z bobu
Można dodać posiekaną miętę lub inną zieleninę.

Tagi:

hummus pasty bób