grandepiccolacuoca

grandepiccolacuoca

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 239]

Ziemniaczana zapiekanka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ziemniaczana zapiekanka w bulionie warzywnym, okryta chrupiącą skórką z parmezanu, smaczną propozycją na rodzinny obiad.

Ziemniaczana zapiekanka

Składniki:

Ziemniaczana zapiekanka

 

  • 600 g ziemniaków
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • 50 g parmezanu
  • 5 gałązek tymianku
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Ziemniaczana zapiekanka

Przygotowanie ziemniaków

Ziemniaczana zapiekanka
Ziemniaki powinny być równej szerokości.

Formę do pieczenie smarujemy oliwą.

Ziemniaki obieramy, kroimy na bardzo cienkie plasterki, przekładamy do formy.

Przygotowanie zapiekanki

Ziemniaczana zapiekanka
Bulion powinien delikatnie zakrywać ziemniaki.

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni.

Ziemniaki zalewamy gorącym bulionem. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem.

Formę do pieczenia zakrywamy folią aluminiową, podpiekamy ok. 15 minut.

Pieczenie ziemniaków

Ziemniaczana zapiekanka
5 minut przed końcem pieczenia zwiększamy moc piekarnika do 220 stopni.

Po podpieczeniu ziemniaków, zdejmujemy folię.

Ziemniaki oprószamy startym parmezanem i kontynuujemy pieczenie ok. 20-25 minut.