Sposób przygotowania:
Gołąbki z młodej kapusty w sosie pieczarkowym
Kapustę oczyścić z brzydkich liści, następnie wyciąć głąb, a w dziurę wlać łyżkę oleju.
Kapustę włożyć do dużego garnka zalać wrzątkiem i dusić około 15 minut.
Kapustę wyciągnąć, pościągać z blanszowane liście i ponownie włożyć kapustę do wody i znowu to samo, aż do wyczerpania listków.
Liście kapusty przestudzić i poodcinać najgrubszy nerw.
Farsz;
Kasze i ryż ugotować na sypko.
Cebule obrać pokroić i zeszklić na oleju , dodać oczyszczone, pokrojone pieczarki i dusić razem do miękkości,dosolić do smaku pod koniec duszenia.
Do podsmażonych pieczarek dodać ugotowany ryż oraz ugotowaną kasze wymieszać, doprawić do smaku pieprzem,solą oraz przyprawą uniwersalną.
Na liście kapusty nakładać farsz, zaginać brzegi,zwijać ciasno w rulon.
Gołąbki układać w naczyniu żaroodpornym polać bulionem i dusić w piekarniku do miękkości.
Sos pieczarkowy;
Cebule obrać, pokroić i zeszklić na oleju, dodać oczyszczone, pokrojone pieczarki, dusić do miękkości.
Śmietanę roztrzepać z mąką na gładką masę, dodać wodę i połączyć z podsmażonymi pieczarkami.
Chwile pogotować ciągle mieszając.
Doprawić do smaku solą, pieprzem według uznania.
Gotowe gołąbki wyłożyć na talerz i polać pysznym sosikiem pieczarkowym.
Smacznego.
Kapustę włożyć do dużego garnka zalać wrzątkiem i dusić około 15 minut.
Kapustę wyciągnąć, pościągać z blanszowane liście i ponownie włożyć kapustę do wody i znowu to samo, aż do wyczerpania listków.
Liście kapusty przestudzić i poodcinać najgrubszy nerw.
Farsz;
Kasze i ryż ugotować na sypko.
Cebule obrać pokroić i zeszklić na oleju , dodać oczyszczone, pokrojone pieczarki i dusić razem do miękkości,dosolić do smaku pod koniec duszenia.
Do podsmażonych pieczarek dodać ugotowany ryż oraz ugotowaną kasze wymieszać, doprawić do smaku pieprzem,solą oraz przyprawą uniwersalną.
Na liście kapusty nakładać farsz, zaginać brzegi,zwijać ciasno w rulon.
Gołąbki układać w naczyniu żaroodpornym polać bulionem i dusić w piekarniku do miękkości.
Sos pieczarkowy;
Cebule obrać, pokroić i zeszklić na oleju, dodać oczyszczone, pokrojone pieczarki, dusić do miękkości.
Śmietanę roztrzepać z mąką na gładką masę, dodać wodę i połączyć z podsmażonymi pieczarkami.
Chwile pogotować ciągle mieszając.
Doprawić do smaku solą, pieprzem według uznania.
Gotowe gołąbki wyłożyć na talerz i polać pysznym sosikiem pieczarkowym.
Smacznego.
gusia1000
BozenaMatuszczyk
Dziękuję;)