VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Książka Kucharska: Obiad bez mięsa – 21 prostych i sprawdzonych przepisów

Ziemniaczana zapiekanka z jajkiem i serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Można by powiedzieć, że zapiekanka postna - bez mięsa. Ale i takie danie smakowało nam bardzo. Bardzo prosta w wykonaniu, z kilkoma składnikami, które zawsze znajdą się w domu.

Ziemniaczana zapiekanka z jajkiem i serem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ziemniaczana zapiekanka z jajkiem i serem

 

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaczana zapiekanka z jajkiem i serem
Ziemniaki obieramy i gotujemy w całości w delikatnie posolonej wodzie. Następnie kroimy je w kostkę. Przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Jajka rozbijamy i mieszamy ze śmietaną. Cebulkę kroimy w kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę i szklimy na patelni. Mieszamy z ziemniakami. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy jajkami ze śmietaną. Zapiekamy przez 30 minut w temperaturze 200*C. Pod koniec dodajemy starty ser.
Ziemniaczana zapiekanka z jajkiem i serem
Tak wygląda zapiekanka przed wstawieniem do piekarnika