izek

izek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 71]

Ziemniaczana zapiekanka

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pomysł na jednogarnkowy zapiekany obiad zawierający w sobie mięso i warzywa. Zapiekanka jest pożywna, sycąca i smaczna.

Ziemniaczana zapiekanka

Składniki:

Ziemniaczana zapiekanka

 

  • Ziemniaki 1,5 kg
  • Pieczarki 0,5 kg
  • Mięso mielone 500 gram
  • Kukurydza konserwowa 0,5 puszki
  • Pomidor 1 szt.
  • Cebula 2 szt.
  • Ser w kostce 15 dag
  • Jogurt naturalny 100 ml
  • Mleko ok. 0,5 szklanki
  • Przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, oregano, bazylia, czosnek granulowany

Sposób przygotowania:

Ziemniaczana zapiekanka
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodze, odcedzamy, dolewamy mleka i robimy z nich puree. Połowę ziemniaków układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Podsmażamy mięso mielone i układamy je na ziemniakach. Cebulę i pieczarki obieramy, kroimy i podsmażamy z dodatkiem soli. Układamy na mięsie. Na składniki znajdujące się w żaroodpornym naczyniu wysypujemy kukurydze i układamy pokrojonego w plastry pomidora, Posypujemy całość bazylią, oregano, pieprzem, czosnkiem granulowanym i zalewamy jogurtem naturalnym. Na całość rozkładamy pozostałe ziemniaki. Wierzch posypujemy serem żółtym startym na tarce o grubych oczkach. Przykrywamy naczynie, wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 30-40 minut w temp. 200 stopni. Pod koniec pieczenia można odkryć naczynie, aby ser się zarumienił.