Sposób przygotowania:
Ziemniaczana zapiekanka
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodze, odcedzamy, dolewamy mleka i robimy z nich puree. Połowę ziemniaków układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Podsmażamy mięso mielone i układamy je na ziemniakach. Cebulę i pieczarki obieramy, kroimy i podsmażamy z dodatkiem soli. Układamy na mięsie. Na składniki znajdujące się w żaroodpornym naczyniu wysypujemy kukurydze i układamy pokrojonego w plastry pomidora, Posypujemy całość bazylią, oregano, pieprzem, czosnkiem granulowanym i zalewamy jogurtem naturalnym. Na całość rozkładamy pozostałe ziemniaki. Wierzch posypujemy serem żółtym startym na tarce o grubych oczkach. Przykrywamy naczynie, wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 30-40 minut w temp. 200 stopni. Pod koniec pieczenia można odkryć naczynie, aby ser się zarumienił.
Nina W.
izek