Sposób przygotowania:
Ziemniaczane knedle z truskawkami
Ziemniaki obrać i nastawić na gotowanie w wodzie z dodatkiem odrobiny soli. Ugotowane ziemniaki odcedzić, a następnie utłuc je za pomocą tłuczka. Utłuczone i trochę przestudzone ziemniaki przełożyć do miski i dodać do nich jajka, mąkę ziemniaczaną, cukier puder i kilka kropli aromatu waniliowego. Ze wszystkich składników umieszczonych w misce zagnieść jednolite ciasto. Umyte i pozbawione szypułek truskawki pokroić na średniej wielkości kawałki i dodać do nich biały i waniliowy cukier. Wymieszać pokrojone truskawki z cukrami, by całe były obtoczone w cukrach. Brać trochę zagniecionej ziemniaczanej masy i rozpłaszczać ją, a następnie kłaść na nią posłodzone truskawki. Masę rolową w kulkę chowając tym samym truskawki do środka. Postępować identycznie przy produkcji każdego z knedli. W garnku nastawić wodę na gotowanie. Do zagotowanej, wrzącej wody przekładać ulepione knedle z truskawkami w środku i gotować knedle do momentu, gdy wypłyną na powierzchnię wody. Unoszące się na wodzie knedle wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej.