Natala1210

Natala1210

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 770]

Ziemniaczane kwadraty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Podawać do mięs,jajek sadzonych i szpinaku.

Ziemniaczane kwadraty

Składniki:

Ziemniaczane kwadraty

 

  • 30dag.ziemniaków surowych,
  • 30dag.ziemniaków ugotowanych w mundurkach,
  • 6-8łyżek mąki krupczatki,
  • 10dag.startego żółtego sera,
  • 1łyżka smalcu,
  • 1 jajko,sól

Sposób przygotowania:

Ziemniaczane kwadraty
Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce,dodać zmielone ziemniaki gotowane,mąkę,jajko,posolić,wyrobić masę.Blaszkę wysmarować smalcem,nałożyć cienką warstwę masy ziemniaczanej,posypać startym żółtym serem,polać stopionym smalcem,wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiec na złoty kolor.Gorącą masę pokroić na kwadraty.