mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Ziemniaczane pure

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Doskonały dodatek do obiadu

Ziemniaczane pure

Składniki:

Ziemniaczane pure

 

  • 1/2 kg ziemniaków
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cebulki prażonej
  • ew. 1 łyżka natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Ziemniaczane pure
Ziemniaki myje, obieram, kroję na mniejsze kawałki i gotuje do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzam i dokładnie odparowuje. Następnie rozgniatam za pomocą tłuczka lub praski do ziemniaków, stawiam garnek z powrotem na maleńkim ogniu i dodaje masło. Dokładnie mieszam, po czym – nie przerywając energicznego mieszania drewnianą łyżką lub mikserem - stopniowo dolewam gorące mleko. Pod koniec ubijania doprawiam masę solą, pietruszką i prażoną cebulką.
Gotowe pure ma mieć konsystencję gładkiego, puszystego kremu.

Tagi:

ziemniaki