Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Ziemniaczane puree z wędzoną szynką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Puree z ugotowanych ziemniaków z masłem, majonezem i wędzoną szynką.

Ziemniaczane puree z wędzoną szynką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ziemniaczane puree z wędzoną szynką

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaczane puree z wędzoną szynką
Obrane ziemniaki pokroić w niezbyt dużą kostkę, umyć, przełożyć do garnka i zalać wodą. Do wody dodać sól. Ziemniaki ugotować do miękkości, odcedzić i lekko wysuszyć. Ugotowane ziemniaki rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Do ciepłych, ugniecionych ziemniaków dodać masło i majonez. Plasterki szynki pokroić w małą kostkę i również dodać do ziemniaków. Wszystko dokładnie wymieszać. Puree podawać z dowolnym sosem.
Ziemniaczane puree z wędzoną szynką
Obrane pokrojone na mniejsze kawałki i umyte ziemniaki.
Ziemniaczane puree z wędzoną szynką
Ugotowane do miękkości ziemniaki odcedzone odparowane i ugniecione.
Ziemniaczane puree z wędzoną szynką
Ugniecione ziemniaki z dodatkiem masła majonezu i pokrojonej szynki.