2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Ziemniaczane talarki

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Ziemniaczki inaczej...smakują dużo lepiej niż te z wody podajemy ze sztuką mięsa ,polane ketchupem

Ziemniaczane talarki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ziemniaczane talarki

 

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 duże cebulki
  • 1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków Prymat
  • sól do smaku
  • 2-3 łyżki oleju
  • ketchup -niekoniecznie

Sposób przygotowania:

Ziemniaczane talarki
Ziemniaki skrobiemy ze skórek,myjemy pod bieżącą wodą kroimy nożem na cieniutkie okrągłe talarki.Olej rozgrzewamy na patelni wrzucamy osuszone ziemniaczki- po pokrojeniu ziemniaków już nie płuczemy!ja smażyłam na patelni ceramicznej praktycznie bez tłuszczu takie są zdrowsze ,przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy około 20 minut ,po tym czasie obieramy cebulę kroimy w piórka ,dodajemy do ziemniaków,wtedy też solimy i doprawiamy przyprawą ,mieszamy i znów przykrywamy i dusimy do miękkości ziemniaków. Podajemy polane ketchupem jako dodatek do mięsa czy kotletów.
Ziemniaczane talarki
obrane umyte ziemniaki kroimy na okrągłe cieniutkie talarki
Ziemniaczane talarki
cebulę do ziemniaków kroimy w piórka.....
Ziemniaczane talarki
po około 20 min smażenia dodajemy cebulę
Ziemniaczane talarki
na koniec doprawiamy przyprawą do ziemniaków solimy i mieszamy