Sposób przygotowania:
Ziemniaczane zwijańce
Obrane i ugotowane ziemniaki dokładnie zmiąć. W wodzie (100 ml z ugotowanych ziemniaków odlać) rozpuścić drożdże.
Mleko podgrzać, wymieszać z rozpuszczonymi drożdżami, olejem, jajkami, cukrem i solą. Wymieszać z ziemniakami i dosypać mąkę. Wyrobić ciasto.
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę z mąką. Odrywać kawałki i formować niewielkie rulony.
Trzy rulony połączyć ze sobą i zwijać jak warkocze. Przygotowane zwijańce smażyć na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu posypać cukrem pudrem.
Mleko podgrzać, wymieszać z rozpuszczonymi drożdżami, olejem, jajkami, cukrem i solą. Wymieszać z ziemniakami i dosypać mąkę. Wyrobić ciasto.
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę z mąką. Odrywać kawałki i formować niewielkie rulony.
Trzy rulony połączyć ze sobą i zwijać jak warkocze. Przygotowane zwijańce smażyć na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu posypać cukrem pudrem.