Sposób przygotowania:
Churros z frużeliną wiśniową na ostro
Ciasto parzone: do garnka wlać wodę, włożyć margarynę i sól, zagotować. Następnie wsypać mąkę i energicznie mieszać do utworzenia gładkiego ciasta. Gdy ciasto będzie chłodne wbijać kolejno jajka i miksować na gładki krem. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdy. Frużelina wiśniowa: do średniej wielkości garnka wsypać wiśnie i cukier. Doprowadzić do wrzenia na małym ogniu. Żelatynę zalać wodą i pozostawić do napęcznienia. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w zimnej wodzie. Gdy wiśnie puszczą sok dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Mieszać do zgęstnienia. Zestawić z ognia i dodać napęczniałą żelatynę, mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Odstawić do schłodzenia. (w razie gdyby frużelina była zbyt gęsta dodać odrobinę gorącej wody i rozmieszać) W garnku rozgrzać olej. Na papierze do pieczenia wyciskać porcje ciasta o długości 8-10 cm. Papier najlepiej porozcinać na paski o szerokości 2cm i długości 8-10cm. Wrzucać na rozgrzany olej (po kilku sekundach papier można oderwać od ciasta). Smażyć na złoto, osączyć na papierowym ręczniku. Można również porcje ciasta wyciskać bezpośrednio na rozgrzany tłuszcz. Cukier puder wymieszać z cynamonem, oprószyć churros. Posypać płatkami chilli. Podawać z fruzeliną wiśniową.