Sposób przygotowania:
Ziemniaczany miszmasz
Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do wrzącej lekko osolonej wody i ugotować. W tym czasie przekroić cebulę na pół, obrać, pokroić jedną połówkę w półtalarki i zeszklić na oliwie na bardzo wolnym ogniu. Dodać odcedzone ugotowane i odparowane ziemniaki. Posypać wszystko szczyptą tymianku. Parówki pokroić na kawałki i dodać do cebuli i ziemniaków. Wymieszać i podsmażyć razem. Na koniec sparzyć pomidory wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Dorzucić na patelnię, kiedy ziemniaki i parówki są już lekko podsmażone. Wymieszać i trzymać na patelni tylko tyle, żeby pomidory też były ciepłe. W filiżance wymieszać musztardę, dwie łyżki oliwy, grubo rozdrobnione ziarnka pieprzu i szczyptę soli. Sos wylać na patelnię. Wszystko wymieszać i podawać ciepłe.