Sposób przygotowania:
Ziemniaczany tort z cukinią i kiełbasą
Obrane i umyte ziemniaki zetrzeć w robocie na tarczy do ziemniaków. Dodać jajka, przyprawy: sól i pieprz, oregano i obie papryki oraz gałkę muszkatołową. Wsypać mąkę pszenną i wymieszać.
Marchew obrać, umyć, zetrzeć na dużych oczkach tarki. Cukinię umyć i zetrzeć także na dużych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
Kiełbasę pokroić, wrzucić z cebulą na patelnię i przesmażyć (nie dodawałam tłuszczu, wystarczy to co się wytopi z kiełbasy).
Do masy wmieszać starte warzywa. Następnie dodać kiełbasę z cebulą, wymieszać. Masę wyłożyć do dużej tortownicy i przykryć folią aluminiową.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 75-80 minut.
Marchew obrać, umyć, zetrzeć na dużych oczkach tarki. Cukinię umyć i zetrzeć także na dużych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
Kiełbasę pokroić, wrzucić z cebulą na patelnię i przesmażyć (nie dodawałam tłuszczu, wystarczy to co się wytopi z kiełbasy).
Do masy wmieszać starte warzywa. Następnie dodać kiełbasę z cebulą, wymieszać. Masę wyłożyć do dużej tortownicy i przykryć folią aluminiową.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 75-80 minut.
Magdalena88
Marika-
marcinka