Sposób przygotowania:
Makaronowy tort z banią i kurczakiem
Dynię umyć, osuszyć i pokroić w duża kostkę. Do rondela wlać olej i rozgrzać go. Dodać dynię i smażyć. Resztę warzyw umyć i osuszyć. Pokroić je w dużą kostkę. Do podprażonej dyni dodać pokrojoną cukinię oraz papryki i dalej prażyć. Po około 2-3 minutach wlać ½ szklanki wody, przykryć i dusić aż warzywa będą miękkie. Po około 10-15 minutach zdjąć pokrywkę i dodać ogórki. Odparować nadmiar płynów. Zdjąć z ognia. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Wrzucić je na patelnię i usmażyć do miękkości. Następnie łyżką cedzakową przełożyć mięso do warzyw. Garnek ponownie postawić na ogień. Wlać sos sojowy oraz słodki sos chili.Do miski przelać pomidory i zmiksować. Dodać mąkę oraz koncentrat i wymieszać. Przelać do garnka i zagotować. Doprawić bazylią, pieprzem oraz cukrem. Wymieszać. Makaron ugotować do miękkości. Dno tortownicy wysmarować łyżką oleju. Wysypać połowę makaronu, posypać serem i nałożyć połowę sosu. Znów posypać serem. Ponownie ułożyć makaron, ser, sos i ser. Zapiekać około 30 minut w 180 st. Smacznego!
edytaha
monikaT83
2milutka
monikaT83