e-jola1

e-jola1

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 71]

Tort ziemniaczany z sosem meksykańskim

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszny torcik z placków ziemniaczanych, przełożony pikantnym sosem warzywnym.

Tort ziemniaczany z sosem meksykańskim Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tort ziemniaczany z sosem meksykańskim

 

  • Sos:
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • pół papryki czerwonej
  • pół papryki żółtej
  • pół papryki zielonej
  • 100g przecieru pomidorowego
  • 200g ketchupu
  • pół szklanki wody
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól, pieprz
  • olej

 

Sposób przygotowania:

Tort ziemniaczany z sosem meksykańskim
Sos: Cebulę i czosnek posiekać, podsmażyć na oleju ok. 2 min. Paprykę pokroić w kosteczkę, dodać do cebuli i dusić ok. 5 min. Doprawić przyprawami. Kukurydzę i fasolę odsączyć, dodać do pozostałych warzyw. Następnie dodać przecier, ketchup i wodę, wymieszać, dusić ok. 10 min. Placki ziemniaczane: Ziemniaki i cebulę obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Odsączyć nadmiar wody, doprawić solą, dodać mąkę i jajko, wymieszać. Na rozgrzanym oleju usmażyć placki. Na talerzu ułożyć torcik z placków, każdy placek przełożyć sosem. Udekorować bazylią. Smacznego!
Tort ziemniaczany z sosem meksykańskim
Cebulę i czosnek posiekać, podsmażyć na oleju ok. 2 min.
Tort ziemniaczany z sosem meksykańskim
Paprykę pokroić w kosteczkę, dodać do cebuli i dusić ok. 5 min.
Tort ziemniaczany z sosem meksykańskim
Ziemniaki i cebulę obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach
Tort ziemniaczany z sosem meksykańskim
Na rozgrzanym oleju usmażyć placki na złoty kolor