mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 914]

Tort z polenty cukinią krewetkami i tofu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Torcik z kaszy, zdrowy, pożywny, idealny na urodziny :-)

Tort z polenty cukinią krewetkami i tofu Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tort z polenty cukinią krewetkami i tofu

 

  • 300 gram kaszki kukurydzianej
  • 5 szklanek wody zimnej
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • ½ słoiczka suszonych pomidorów z zalewy
  • 2 łyżki masła
  • Sól
  • 20 dkg krewetek mrożonych
  • ½ cukinii
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • 1 pomidor duży
  • ½ opakowania tofu
  • 5 plastrów żółtego sera
  • Bazylia
  • Oregano suszone
  • Pieprz
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ papryki czerwonej
  • 5 łyżek sosu pomidorowego ostrego
  • Olej

 

Sposób przygotowania:

Tort z polenty cukinią krewetkami i tofu
Do garnka wlewam zimną wodę i zagotowuję ją. Wsypuję po jednej łyżce kaszki kukurydzianej, cały czas energicznie mieszając. Zdejmuję z gazu , dodaję masło, sól, parmezan, pomidory suszone pokrojone. Do okrągłej formy wylewam polente, i odstawiam na 30 minut żeby ostygła. Krewetki odmroziłam dzień wcześniej i zamarynowałam je w oliwie, soli, dodałam pieprz, bazylię i oregano. Na patelni na oleju smażyłam je około 2 minuty. Wystudzoną polentę posmarowałam sosem pomidorowym, ułożyłam na nim ser, na po pokrojone plastry cukinii cienkie, oraz papryka cienkie paski. Do nagrzanego piekarnika do 200 stopni wstawiłam na około 15 minut. Po tym czasie dodałam pomidorki koktajlowe pokrojone, oraz tofu i zapiekłam jeszcze 10 minut. Po wyjęciu ułożyłam krewetki ,oliwki, i zrobiłam róże z pomidora 
Tort z polenty cukinią krewetkami i tofu
Przygotowanie składnikow kaszy tofu krewetki
Tort z polenty cukinią krewetkami i tofu
Usmażone krewetki pokrojona cukinia i tofu
Tort z polenty cukinią krewetkami i tofu
Ugotowana polenta wylana do okrągłej formy
Tort z polenty cukinią krewetkami i tofu
Gotowy torcik do podania udekorowany różą