Sposób przygotowania:
Ziemniaczki faszerowane boczkiem i serem
Ziemniaki dokładnie szorujemy, uważając żeby nie uszkodzić skórek. Układamy je w garnku, zalewamy wodą i gotujemy przez około 20- 25 minut w zależności od odmiany. Następnie osączamy je z wody i odstawiamy do przestygnięcia. Gdy przestygną ostrożnie kroimy je na pół, wyjmujemy łyżką środek i rozcieramy go widelcem. Dodajemy to ziemniaczanej masy pokrojony w kosteczkę boczek, starty na tarce ser żółty, keczup, sól, pieprz i olej. Gdy masa będzie gotowa, nakładamy ją do łupinek ziemniaków, układamy je na blaszce wyłożonej folią aluminiową i zapiekamy przez 15- 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Jeśli lubimy duże ilości żółtego sera, możemy ziemniaki przed zapiekaniem posypać serem na wierzchu.