mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 914]

Roladki z dynią i batatem na parze

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Lekkie dietetyczne roladki na parze z jesiennymi warzywami czyli dynią i batatem. W towarzystwie sosu tzatziki stanowią smaczne towarzystwo. Roladki z sosem są bardzo dobre. Dzięki przyprawą nie są mdłe a aromatyczne.

Roladki z dynią i batatem na parze

Składniki:

Roladki z dynią i batatem na parze

 

 

  • sos tzatziki:
  • 1/2 ogórek zielony
  • 200 g jogurtu greckiego
  • przyprawa do sosu tzatziki
  • sól, pieprz, cukier
  • 2 łyżki oliwa z oliwy
  • bazylia

Sposób przygotowania:

Roladki z dynią i batatem na parze

ETAP 1:

Roladki z dynią i batatem na parze
dynię obieram i ścieram na tarce jarzynowej

Dynię i batata obieram i ścieram na tarce jarzynowej. Pierś z kurczaka rozbijam, posypuję solą, pieprzem i odstawiam na 30 minut. Na patelni przesmażam dynię, dodaję czosnek sprasowany, doprawiam, solą, pieprzem, podlewam trochę wodą i duszę aż będzie miękka. Wykładam na talerz i to samo robię z batatem ale jego już nie doprawiam czosnkiem.

ETAP 2:

Roladki z dynią i batatem na parze
na rozbitej piersi układam farsz dyni i batata

Na rozbitej piersi układam farsz z dyni, na to farsz z batata.

ETAP 3:

Roladki z dynią i batatem na parze
roladki gotuję na parze bo są dietatyczne wtedy

Roladki zwijam i związuję nitką. Gotuję na parze około 15 minut.

ETAP 4:

Roladki z dynią i batatem na parze
ogórek starty dodana sól pieprz przyprawa

Ogórka ścieram na tarce, posypuję sola, pieprzem, cukrem i odstawiam do zmorzenia. Odlewam wodę, dodaję przyprawę do sosu, bazylię, jogurt, oliwę. Roladki podaję z sosem.