jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Kotlety z cukinii i ciecierzycy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pomysłów na placuszki z wykorzystaniem warzyw jest dużo. Każda z nas ma pewno swój sprawdzony, za którym przepada rodzina. Warto jednak czasem poeksperymentować. Dziś polecam połączenie cieciorki z cukinią.

Kotlety z cukinii i ciecierzycy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotlety z cukinii i ciecierzycy

SKŁADNIKI

Sposób przygotowania:

Kotlety z cukinii i ciecierzycy

ETAP 1

Kotlety z cukinii i ciecierzycy
ugotowaną ciecierzycę studzimy

Ciecierzycę namaczamy na noc w zimnej wodzie. Następnego dnia gotujemy ją do miękkości w lekko osolonej wodzie. Ugotowaną odcedzamy i studzimy.

ETAP 2

Kotlety z cukinii i ciecierzycy
startą cukinię nasalamy

Cukinię myjemy i ścieramy na tarte o grubych oczkach. Startą delikatnie nasalamy i pozostawiamy na około 15 minut, by puściła sok. Po tym czasie dokładnie ją odciskamy z powstałego płynu.

ETAP 3

Kotlety z cukinii i ciecierzycy
drewnianą pałką rozgniatamy ciecierzycę

Cebulę kroimy w drobną kostkę. Natkę pietruszki drobno siekamy.
Przestudzoną ciecierzycę umieszczamy w misce. Za pomocą drewnianej pałki delikatnie ją rozgniatamy.

ETAP 4

Kotlety z cukinii i ciecierzycy
składniki placuszków łączymy ze sobą

Do rozgniecionej dodajemy przygotowaną cukinię, cebulę, natkę pietruszki oraz jajka, bułkę tartą, mąkę i przyprawy do smaku. Całość dokładnie mieszamy.

ETAP 5

Kotlety z cukinii i ciecierzycy
na rozgrzanym tłuszczu smażymy placuszki

Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzany wykładamy porcje przygotowanego ciasta, formując zgrabne placuszki. Placuszki smażymy do zrumienienia z dwóch stron. Gotowe odsączamy z nadmiaru oleju na papierowym ręczniku.