SUPERPRZEPIS

Cukiniowo- kalarepkowa zupa

  • 2
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Cukiniowo- kalarepkowa zupa Więcej zdjęć (5)

Zupa krem z sezonowych warzyw to pomysł na szybki, tani i lekki obiadek. Gorąco polecam przygotowanie jej z cukinii i kalarepki. Ten duet sprawdza się w stu procentach.

Składniki:

Cukiniowo- kalarepkowa zupa

SKŁADNIKI

  • 3 młode kalarepki,
  • 2 młode cukinie,
  • 1 duża cebula,
  • Olej,
  • Kostka rosołowa,
  • Sól do smaku,
  • Pieprz do smaku,
  • Szczypiorek do podania,
  • Pestki dyni do podania

Sposób przygotowania:

Cukiniowo- kalarepkowa zupa

ETAP 1

Cukiniowo- kalarepkowa zupa
na oleju rumienimy cebulę

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Pokrojoną delikatnie przysmażamy na oleju.

ETAP 2

Cukiniowo- kalarepkowa zupa
obraną kalarepkę kroimy w kostkę

Między czasie kalarepkę obieramy i kroimy w kostkę.

ETAP 3

Cukiniowo- kalarepkowa zupa
umytą cukinię kroimy w kostkę

Cukinię myjemy, osuszamy i także kroimy w kostkę.

ETAP 4

Cukiniowo- kalarepkowa zupa
warzywa gotujemy do miękkości

Pokrojone warzywa dodajemy do szklistej cebuli.
Całość podlewamy wodą, tak, by opływała ona warzywa. Do warzyw dodajemy kostkę rosołową i gotujemy je do miękkości.

ETAP 5

Cukiniowo- kalarepkowa zupa
ugotowane warzywa dokładnie miksujemy

Gdy warzywa są miękkie zupę miksujemy na gładki krem. Zmiksowaną stawiamy na ogniu, zagotowujemy i doprawiamy do smaku według uznania.
Gotową zupę rozlewamy na talerze. Podajemy ją z ulubionymi dodatkami. Moją podałam z uprażonymi pestkami dyni.