IrenaM

IrenaM

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 195]

Ziemniaczki nadziewane mięskiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ziemniaki nadziewane mięsem, zapiekane w piekarniku

Ziemniaczki nadziewane mięskiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ziemniaczki nadziewane mięskiem

 

  • 4 szt ziemniaki duże
  • 300 g mięsa mielonego wieprzowego (lub innego)
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 szt cebula
  • 80 gram sera żółtego
  • przyprawa do ziemniaków
  • sól pieprz do smaku

 

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaczki nadziewane mięskiem
Ziemniaki gotujemy (można w mundurkach, ale chyba lepiej bez).
Mięso mielone doprawiamy i 'luzem' smażymy na rozgrzanej patelni. Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
Ziemniaki po ugotowaniu kroimy wzdłuż na połówki i łyżeczką wydrążamy środki (nie będą potrzebne) ziemniaki smarujemy przecierem pomidorowym, a następnie posypujemy przyprawą do ziemniaków. Do ziemniaków nakładamy mięsko i kładziemy surową cebulkę. Całość posypujemy serem startym na grubej tarce.
Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem i ułożyć nadziane ziemniaczki. Zapiekać 15-20 minut w temp 150 stopni.
Podawać na ciepło, można podać z ketchupem. Smacznego
Ziemniaczki nadziewane mięskiem
Ziemniaki gotujemy (można w mundurkach, ale chyba lepiej bez).
Ziemniaczki nadziewane mięskiem
Mięso mielone doprawiamy i 'luzem' smażymy na rozgrzanej patelni.
Ziemniaczki nadziewane mięskiem
Do ziemniaków nakładamy mięsko i kładziemy surową cebulkę
Ziemniaczki nadziewane mięskiem
Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem i ułożyć nadziane ziemniaczki