MysiaZuzia

MysiaZuzia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 218]

Ziemniaczki pieczone w folii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pieczone ziemniaczki w aromatycznym entourage'u.

Ziemniaczki pieczone w folii Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ziemniaczki pieczone w folii

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaczki pieczone w folii
Kilka ziemniaczków sałatkowych o gładkiej skórce szorujemy pod bieżącą wodą i przekrawamy na pół w taki sposób, aby uzyskać jak największą powierzchnię przeciętej połówki. Posypujemy połówki ziemniaków solą i suszonym tymiankiem i składamy .Układamy je na dużym kawałku folii aluminiowej. Dodajemy przekrojoną na pół cebulkę ze skórką oraz rozgnieciony ząbek czosnku w łupince. Wszystko skrapiamy oliwą i podlewamy niewielką ilością wody. Folię aluminiową zawijamy w szczelną sakiewkę i wstawiamy ziemniaki na 20 minut do piekarnika. Po tym czasie rozwijamy folię i pieczemy ziemniaczki jeszcze 5 minut. Odkładamy czosnek i cebulkę, a ziemniaki rozkładamy i podajemy tymiankowe połówki jako dodatek do potraw.
Ziemniaczki pieczone w folii
Ziemniaczki układamy na folii i posypujemy solą i tymiankiem
Ziemniaczki pieczone w folii
Dodajemy cebulkę, czosnek i podlewamy wodą i oliwą
Ziemniaczki pieczone w folii
Po upieczeniu odkładamy cebulkę oraz czosnek

Tagi:

ziemniaki