przejs

przejs

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Ziemniaczki pieczone w skórce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszny, aromatyczny dodatek do obiadu

Ziemniaczki pieczone w skórce

Składniki:

Ziemniaczki pieczone w skórce

 

  • 1 kg ziemniaków,
  • 2 łyżki ulubionych ziół :bazylii, majeranku , suszonej natki pietruszki, lub co tam lubimy
  • oliwa - kilka łyżek
  • ćwierć szklanki śmietany
  • garść pokrojonego szczypiorku

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaczki pieczone w skórce
Wybieramy około kilograma niedużych, ładnych ziemniaków podobnej wielkości.szorujemy je starannie. Układamy na wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym. Smarujemy oliwą.Doprawiamy solą pieprzem, obtaczamy w ziołach. Pieczemy 1 -1,5 godziny (w zależności od wielkości ziemniaków) w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika przekrawamy, polewamy śmietaną i posypujemy siekanym szczypiorkiem.Jemy ciepłe!