jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Książka Kucharska: Sosy Łowicz w nowej odsłonie

Ziemniaczki z nadzieniem łowickim

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Szybkie i pyszne danie, jesli masz ugotowane ziemniaki i kawałek sera w lodówce, no i oczywiście sos z Łowicza.

Ziemniaczki z nadzieniem  łowickim

Składniki:

Ziemniaczki z nadzieniem łowickim

 

  • 16 średnich ziemniaków
  • 4 plastry szynki
  • 1słoik sosu pieczerkowego "Łowicz"
  • 10 dag żółtego sera
  • natka pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaczki z nadzieniem łowickim
Ugotuj ziemniaki (najlepiej w łupinach) Po obraniu zetnij przeciwległe końce i z jednej strony wydrąż miąższ za pomoca łyżeczki (np. do wycinania gniazd nasiennych z jabłek). Sos wymieszaj z startym serem, zostawiając trochę sera na posypanie. Szynkę posiekaj drobno. Na dno kazdego wydrązonego ziemniaka włóż trochę szynki, zalej masą z sosu i sera. Tak przygotowane ziemniaki ułóż na półmisku żaroodpornym, posyp serem i zapiecz. Podawaj ziemniaczki na gorąco udekorowane gałązkami pietruszki.