Joanna84

Joanna84

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 73]

Ziemniak z piekarnika jak z ogniska

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ziemniaczki w mundurkach, pachnące prawie jak te z ogniska, pyszne, pachnące, aromatyczne.

Ziemniak z piekarnika jak z ogniska Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ziemniak z piekarnika jak z ogniska

 

  • Na jedną osobę:
  • 1 duży ziemniak
  • 1 łyżeszka przyprawy do kurczaka
  • 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
  • 1/4 ząbka czosnku
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania:

Ziemniak z piekarnika jak z ogniska
Ziemniaki czyścimy dokładnie, ale zostawiamy w mundurku. Urywamy kwadracik folii aluminiowej, takiej wielkosci by dało się spokojnie z każdej strony zawinąć ziemniak. Kładziemy ziemniak na folii i obsypujemy przyprawami. Obtaczamy tak, by nie był przyprawiony tylko z jednej strony. Do tego celu dobrze jest zatem natrzeć ziemniak kawalkiem masła. Czosnek kroimy w cienkie plastry i układamy naokoło, jak i kawałeczki masła. Na koniec kladziemy też maslo na górze ziemniaka, by w trakcie pieczenia spływalo po nim. Wszystko szczelnie zamykamy i wkladamy do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni. Dajemy ziemniakom ok. godziny czasu. Można też piecz równocześnie np. z kurczakiem – jak na zdjęciu. Ostrożnie odwijamy, by się nie oparzyć. Pyszności, gorąco polecam!
Ziemniak z piekarnika jak z ogniska
Obsypujemy ziemniaka przyprawami, dodajemy kawałki masła i czosnku.
Ziemniak z piekarnika jak z ogniska
Zawijamy osobno każdy ziemniak w folię i do piekarnika.