Sposób przygotowania:
Ziemniak z piekarnika jak z ogniska
Ziemniaki czyścimy dokładnie, ale zostawiamy w mundurku. Urywamy kwadracik folii aluminiowej, takiej wielkosci by dało się spokojnie z każdej strony zawinąć ziemniak. Kładziemy ziemniak na folii i obsypujemy przyprawami. Obtaczamy tak, by nie był przyprawiony tylko z jednej strony. Do tego celu dobrze jest zatem natrzeć ziemniak kawalkiem masła. Czosnek kroimy w cienkie plastry i układamy naokoło, jak i kawałeczki masła. Na koniec kladziemy też maslo na górze ziemniaka, by w trakcie pieczenia spływalo po nim. Wszystko szczelnie zamykamy i wkladamy do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni. Dajemy ziemniakom ok. godziny czasu. Można też piecz równocześnie np. z kurczakiem – jak na zdjęciu. Ostrożnie odwijamy, by się nie oparzyć. Pyszności, gorąco polecam!
arunia