Ziziunka18

Ziziunka18

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 119]

Ziemniaki duszone z boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ziemniaczki duszone mogą być samodzielnym daniem albo dodatkiem do mięsa

Ziemniaki duszone z boczkiem

Składniki:

Ziemniaki duszone z boczkiem

 

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaki duszone z boczkiem
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w plastry. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Z połowy boczku kroimy grube plastry i układamy je na dnie garnka( najlepiej jeżeli to będzie garnek do duszenia). Podsmażamy go do momentu wytopienia pierwszego tłuszczu. Wtedy na boczek układamy warstwami ziemniaki i cebulę, przesypując jednocześnie przyprawami(Vegeta, sól, pieprz czarny i ziołowy i duża ilość przyprawy do ziemniaków)oraz pokrojonym w kawałki czosnkiem i pozostałym pokrojonym w kostkę boczkiem. Gdy napełnimy garnek i wykorzystamy wszystkie składniki(a robimy to wszystko w miarę szybko) garnek przykrywamy i na bardzo małym ogniu dusimy około 40 minut. Nie odkrywamy pokrywki garnka, bo wtedy zawartość zacznie się przypalać.