eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Ziemniaki Eli grillowane z mięsem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Faszerowane mięsem mielonym ziemniaki pieczone na grillu.

Ziemniaki Eli grillowane z mięsem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ziemniaki Eli grillowane z mięsem

 

  • 10 dużych młodych ziemniaków
  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 20 dkg sera żółtego
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • olej do wysmarowania folii
  • folia aluminiowa

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaki Eli grillowane z mięsem
Ziemniaki dokładnie wymyć,ugotować na pół miękko i ostudzić. Z ostudzonych ziemniaków wydrążyć miąższ. 1/3 wydrążonego miąższu zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Cebulę obrać i drobno posiekać. Obrany czosnek przecisnąć przez praskę. Do mięsa dodać utarte ziemniaki,cebulę,czosnek,przyprawę do mielonego,paprykę,sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszać. Farsz mięsny nałożyć do wydrążonych ziemniaków. Ser zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.Nafaszerowane ziemniaki posypać serem i zawinąć w folię aluminiową posmarowaną olejem. Pakunki położyć na ruszt i grillować około 45-50 minut. Smacznego!
Ziemniaki Eli grillowane z mięsem
Z ostudzonych ziemniaków wydrążyć miąższ..