Sposób przygotowania:
Ziemniaki Eli faszerowane papryką i kiełbasąprzygotowanie ziemniaków
Ziemniaki oskrobać,umyć i ugotować na parze. Ugotowane ostudzić. Odciąć górę ziemniaków i wydrążyć miąższ.
przygitiwanie papryki
Papryki umyć i osuszyć. Z papryk usunąć szypułki i nasiona. Miąższ papryki pokroić w słupki.
przygotowanie kiełbasy
Z kiełbasy śląskiej zdjąć osłonki i pokroić ją w kostkę.
przygotowanie cebuli
Cebule obrać z łupinek i pokroić w drobną kostkę.
Przygotowanie farszu
Na patelni rozgrzać 5 łyżek oleju, dodać kiełbasę i cebulę, przyprawić do smaku solą, pieprzem i smażyć aż cebula się lekko zrumieni. Do farszu dodać paprykę i chwilę jeszcze przesmażyć.
przygotowanie sera
Ser żółty edamski zetrzeć na tarce z dużymi oczkami i podzielić na dwie części.
przygotowanie natki
Natkę pietruszki umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i posiekać.
przygotowanie farszu
Do ostudzonego farszu dodać połowę sera, natkę pietruszki i wymieszać. Gotowym farszem napełnić wydrążone ziemniaki.
przygotowanie ziemniaków
Ziemniaki posypać pozostałym serem. Dużą blachę wysmarować pozostałym olejem i wyłożyć ziemniaki. Blachę z ziemniakami włożyć włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i zapiekać, aż ser się zrumieni. Smacznego!
Blendi
weronikaS