eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Papryka zielona Eli z gulaszem z serc wieprzowych

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przygotowałam zieloną paprykę faszerowaną gulaszem z serc wieprzowych, czerwoną papryką i ryżem ugotowanym na sypko.

Papryka zielona Eli z gulaszem z serc wieprzowych

Składniki:

Papryka zielona Eli z gulaszem z serc wieprzowych

papryka

gulasz

pozostałe składniki

Sposób przygotowania:

Papryka zielona Eli z gulaszem z serc wieprzowych

przygotowanie gulaszu

Papryka zielona Eli z gulaszem z serc wieprzowych
Ugotowane serca ostudzić i pokroić w kostkę.

Serca umyć, włożyć do garnka, dodać 3 liście laurowe i 4 ziela angielskiego. Zalać serca wodą, posolić i gotować do miękkości. Ugotowane serca wyjąć z wywaru, ostudzić i pokroić w kostkę. Wywar zachować.

przygotowanie gulaszu cd

Papryka zielona Eli z gulaszem z serc wieprzowych
Obraną cebulę pokroić w kostkę. Obrany czosnek drobno posiekać.

Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojone serca, cebulę, czosnek, pozostałe liście laurowe, ziele angielskie i przyprawę do mięs.

Całość chwilę smażyć, podlać wodą i dusić aż serca będą mięciutkie. Z gulaszu wyjąć liście laurowe i ziele angielskie.

przygotowanie farszu

Papryka zielona Eli z gulaszem z serc wieprzowych
Opłukaną i osuszoną paprykę pokroić w kostkę.

Paprykę opłukać, osuszyć i usunąć nasiona. Miąższ papryki pokroić w kostkę.

przygotowanie farszu cd

Papryka zielona Eli z gulaszem z serc wieprzowych
Do miski włożyć wszystkie składniki farszu i wymieszać.

Ryż gotować w osolonym wrzątku przez 15 minut. Ryż wyjąć z wody i ostudzić. Do miski włożyć ryż, gulasz, paprykę czerwoną, doprawić solą,pieprzem i wymieszać.

przygotowanie papryki

Papryka zielona Eli z gulaszem z serc wieprzowych
Przygotować papryki do faszerowania.

Papryki opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Z papryk odciąć wierzchy tak żeby powstały czapeczki z ogonkami.. Ze środka papryk usunąć nasiona.

przygotowanie papryki cd

Papryka zielona Eli z gulaszem z serc wieprzowych

Do papryk nałożyć farsz.

przygotowanie papryki cd

Papryka zielona Eli z gulaszem z serc wieprzowych

Papryki z farszem przykryć odciętymi czapeczkami i włożyć do naczynia do zapiekania. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C i zapiekać papryki przez 30 minut. Smacznego!

Ja podałam papryki z sosem pomidorowym.