Sposób przygotowania:
Ziemniaki faszerowane Eli z piekarnikaprzygotowanie ziemniaków
Ziemniaki wyszorować, zalać osoloną wodą i gotować w łupinkach aż będą prawie miękkie.
przygotowanie ziemniaków cd
Z ostudzonych ziemniaków odciąć górę i wydrążyć środki.
przygotowanie farszu kurkowego
Kurki oczyścić, opłukać w solonej wodzie i dokładnie odsączyć.
przygotowanie farszu kurkowego cd
Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę.
przygotowanie farszu kurkowego cd
Na patelni rozgrzać olej,dodać cebulę i podsmażyć. Do cebuli dodać kurki, pieprz i smażyć aż będą miękkie.
Do kurek wlać śmietanę.posolić i dusić na małym ogniu aż zgęstnieje.
przygotowanie farszu kurkowego cd
Cały ser do farszów zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.
przygotowanie farszu kurkowego cd
Wydrążone pokrojone ziemniaki włożyć do miski i dodać kurki, 1/3 potartego sera, jajko, przyprawę do mięs, sól i pieprz. Farsz wymieszać.
przygotowanie farszu kiełbasianego
Kiełbasę pokroić w kostkę. Cebulę orać z łupinek i pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać olej, dodać kiełbasę, cebulę i usmażyć.
przygotowanie farszu kiełbasianego cd
Do przesmażonej kiełbasy z cebulą dodać resztę tartego sera i wymieszać.
zapiekanie ziemniaków
Wydrążone ziemniaki napełnić farszami i ułożyć na blasze. Piekarnik nagrzać do 190 stopni C i zapiekać ziemniaki aż wierzch się zrumieni. Smacznego!
kasia900
eli_555
gusia1000