Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Ziemniaki faszerowane mozzarellą i boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Bardzo smaczne zapiekane ziemniaki faszerowane boczkiem, papryką oraz serem mozzarella. Można je podawać z sosem, np. czosnkowym lub tatarskim.

Ziemniaki faszerowane mozzarellą i boczkiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ziemniaki faszerowane mozzarellą i boczkiem

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaki faszerowane mozzarellą i boczkiem
Ziemniaki dokładnie szorujemy i gotujemy w mundurkach przez około 15 minut w osolonej wodzie od momentu wrzenia. Następnie przecinamy wzdłuż na połówki i delikatnie wydrążamy łyżeczką środek. Kroimy w kostkę boczek i podsmażamy na patelni.

Po kilku minutach, gdy wytopi się trochę tłuszczu, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę. Smażymy przez kilka minut, następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy mozzarellę  pokrojoną w drobną kostkę Przyprawiamy do smaku pieprzem i odrobiną soli.

Faszerujemy ziemniaki, skrapiamy oliwą. Układamy je w naczyniu żaroodpornym, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 10-15 minut w temperaturze 190 stopni. 


Ziemniaki faszerowane mozarellą i boczkiem
Ziemniaki szorujemy, gotujemy i kroimy na połówki
Ziemniaki faszerowane mozarellą i boczkiem
Przygotowujemy farsz z boczku, papryki i mozarelli
Ziemniaki faszerowane mozarellą i boczkiem
Nakładamy farsz do ziemniaków i pieczemy

Tagi:

ziemniaki