Sposób przygotowania:
Ziemniaki faszerowane pastą z tuńczyka i serka
1. Każdy umyty ziemniak zawinęłam w zwilżony wodą ręcznik papierowy i podgrzewałam w mikrofali 7-10 minut (w zależności od wielkości ziemniaków). Po wyjęciu z mikrofali, zdjęłam ręcznik papierowy z ziemniaków, nacięłam każdy ziemniak wzdłuż na górze (żeby nie eksplodował podczas pieczenia), zawinęłam niezbyt szczelnie w folię aluminiową i piekłam w nagrzanym do temperatury 200 stopni piekarniku przez 40 minut (15 minut przed końcem można rozchylić folię, żeby skórka ładnie się spiekła).
2. Po tym czasie odwinęłam folię i przecięłam każdy ziemniak na pół, wzdłuż zrobionego wcześniej nacięcia. Pozostawiłam do ostygnięcia.
3. W tym czasie wymieszałam serek homo, startą skórkę z cytryny, tuńczyka, szczypiorek i połówki pomidorków. Doprawiłam solą i pieprzem.
4. Kiedy ziemniaki przestygły na tyle, że można było je, łyżka wyjęłam środek, tak żeby powstała łódka. Wydrążone kawałki rozdrobniłam i wymieszałam z farszem z tuńczyka i napełniłam nim ziemniaczane łódeczki. Jeśli lubisz możesz posypać startym żółtym serem.
5. Zapiekałam w piekarniku (200 stopni) przez 20 minut.
2. Po tym czasie odwinęłam folię i przecięłam każdy ziemniak na pół, wzdłuż zrobionego wcześniej nacięcia. Pozostawiłam do ostygnięcia.
3. W tym czasie wymieszałam serek homo, startą skórkę z cytryny, tuńczyka, szczypiorek i połówki pomidorków. Doprawiłam solą i pieprzem.
4. Kiedy ziemniaki przestygły na tyle, że można było je, łyżka wyjęłam środek, tak żeby powstała łódka. Wydrążone kawałki rozdrobniłam i wymieszałam z farszem z tuńczyka i napełniłam nim ziemniaczane łódeczki. Jeśli lubisz możesz posypać startym żółtym serem.
5. Zapiekałam w piekarniku (200 stopni) przez 20 minut.