haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 451]

Ziemniaki faszerowane pastą z tuńczyka i serka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pieczone ziemniaczki faszerowane aromatycznym tuńczykiem to doskonała propozycja na sobotni obiad. Podane z mizerią z pewnością zasmakują całej rodzinie.

Ziemniaki faszerowane pastą z tuńczyka i serka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ziemniaki faszerowane pastą z tuńczyka i serka

 

  • 4 duże ziemniaki
  • 200 g serka homogenizowanego
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • skórka starta z 1/2 cytryny (nawet trochę mniej)
  • 2 puszki z tuńczyka w wodzie
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Ziemniaki faszerowane pastą z tuńczyka i serka
1. Każdy umyty ziemniak zawinęłam w zwilżony wodą ręcznik papierowy i podgrzewałam w mikrofali 7-10 minut (w zależności od wielkości ziemniaków). Po wyjęciu z mikrofali, zdjęłam ręcznik papierowy z ziemniaków, nacięłam każdy ziemniak wzdłuż na górze (żeby nie eksplodował podczas pieczenia), zawinęłam niezbyt szczelnie w folię aluminiową i piekłam w nagrzanym do temperatury 200 stopni piekarniku przez 40 minut (15 minut przed końcem można rozchylić folię, żeby skórka ładnie się spiekła).

2. Po tym czasie odwinęłam folię i przecięłam każdy ziemniak na pół, wzdłuż zrobionego wcześniej nacięcia. Pozostawiłam do ostygnięcia.

3. W tym czasie wymieszałam serek homo, startą skórkę z cytryny, tuńczyka, szczypiorek i połówki pomidorków. Doprawiłam solą i pieprzem.

4. Kiedy ziemniaki przestygły na tyle, że można było je, łyżka wyjęłam środek, tak żeby powstała łódka. Wydrążone kawałki rozdrobniłam i wymieszałam z farszem z tuńczyka i napełniłam nim ziemniaczane łódeczki. Jeśli lubisz możesz posypać startym żółtym serem.

5. Zapiekałam w piekarniku (200 stopni) przez 20 minut.
Ziemniaki faszerowane pastą z tuńczyka i serka
Serek, tunczyka i starta skorkę z cytryny mieszamy ze szczypiorkiem.
Ziemniaki faszerowane pastą z tuńczyka i serka
Połówki pomidorów dodajemy do masy serowo tunczykowej.
Ziemniaki faszerowane pastą z tuńczyka i serka
Upieczone ziemniaki wydrążamy tak żeby powstały łódeczki.
Ziemniaki faszerowane pastą z tuńczyka i serka
Farszem napełniamy ziemniaki i pieczemy przrz 20 minut.