monikaa

monikaa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 101]

Ziemniaki faszerowane mięsem mielonym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pieczone faszerowane ziemniaki nadziewane mięsem mielonym. Proste i smaczne danie dla całej rodziny.

Ziemniaki faszerowane mięsem mielonym

Składniki:

Ziemniaki faszerowane mięsem mielonym

 

  • 600 g mięsa mielonego
  • ok. 9 średnich ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • sól , pieprz, tymianek , majeranek
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżeczki koncentratu
  • 1 kostka pieczeniowa

Sposób przygotowania:

Ziemniaki faszerowane mięsem mielonym
Ziemniaki obieramy i wydrążamy w nich środki pozostawiając ok. pól cm grubości , układamy w naczyniu żaroodpornym .Posypujemy solą ,pieprzem i przyprawą do ziemniaków.

Mięso mielone mieszamy z jajem drobniutko posiekaną cebulką i przyprawami. Dobrze mieszamy. Mięsem napełniamy wydrążone ziemniaki pomiędzy które wkładamy wydrążony miąższ z ziemniaków.

Podlewamy 1,5 szklanki wody wymieszanej z kostką pieczeniową.

Pieczemy w 180C z termo obiegiem przez 1 godz pod przykryciem, po tym czasie odkrywamy ziemniaki i zalewamy śmietaną wymieszaną z koncentratem i pieczemy jeszcze ok. 30 min.  

Tagi:

ziemniaki